СВЕТЛОЕ ХРИСТОВО ВОСКРЕСЕНИЕ, ПАСХА 2018
Наш банер


СВЕТЛОЕ ХРИСТОВО ВОСКРЕСЕНИЕ, ПАСХА 2018
СВЕТЛОЕ ХРИСТОВО ВОСКРЕСЕНИЕ, ПАСХА 2018
ПРОГНОЗ ПОГОДЫ

ГЕОГРАФИЯ САЙТА
free counters

Главная » 2012 » Январь » 14 » Мандрівник Сергій Гордієнко у Петриківці
00:48
Мандрівник Сергій Гордієнко у Петриківці

Знаменна подія відбулася на минулому тижні у Петриківці. Наш район на запрошення голови громадської ради при райдержадміністрації та голови громадської організації «Земляцтво Петриківки» доктора історичних наук, професора Костянтина Богомаза відвідав всесвітньо відомий мандрівник, історик- дослідник, географ, академік Міжнародної академії стійкого розвитку суспільства і особистості Сергій Гордієнко.

Це вже не перший візит Сергія Івановича на Петриківську землю. Цього разу у Петриківці  він побував разом зі своїм давнім другом – головою Дніпропетровського обласного товариства німців «Wedergburt» («Відродження»), заступником голови Дніпропетровського регіонального центру програм розвитку ЮНЕСКО і ООН Володимиром  Райнбергом.

Мандрівників-дослідників такого рівня, як Сергій Гордієнко, у світі можна перелічити на пальцях рук однієї людини. Його ім’я можна  сміливо ставити поряд з іменами офіційно прийнятого відкривача Америки Христофора Колумба, Фернана Магеллана, який першим здійснив кругосвітню подорож, першовідкривача морського шляху з Європи до Індії Васко да Гамми, відкривачів Австралії та Антарктиди Абела Тасмана, Фадея Белінснаузена і Лазарєва, першого котрому приписують перше підкорення Північного полюсу, а також Марко Поло, Міклуху Маклая, до речі українця за походженням, Баренца, Берінга, Семена Дежньова, Фрітьофа Нансена, Стенлі, Левінсона, Тура Хейєрдала, Федора Конюхова і небагатьох інших… 

Програма, яку гостю запропонували петриківці була досить насиченою: зустріч з вчителями і учнями Петриківської середньої школи, відвідини Свято-Георгієвського храму та головної архітектурної пам’ятки Петриківщини державного значення – Білої церкви.

Під час перебування у Петриківському районі Сергія Гордієнко з Володимиром  Райнбергом супроводжували його товариш, представник райдержадміністрації Віталій Панко та депутат районної ради, голова Ініціативного комітету за відродження і розбудову Петриківського району Анатолій Лисенко.

Мандрівка Сергія Івановича по Петриківському краєві відбулась під егідою Православної Церкви.

При вході до Свято-Георгієвського храму мандрівник був зустрітий молитвою « Аз же по мілості Твоей, вниду в Дом Твой…» після якої настоятель храму протоієрей Ніколай за проханням мандрівника Сергія відслужив молебень мандруючому і окропив його Святою водою запитуючи Божого заступництва у майбутній подорожі до Північного полюсу. Сергій Іванович був приємно вражений при спілкуванні з головними чудотворними іконами для майбутнього храму, подаровані кіпрськими християнами.

Петриківський батюшка благословив виготовити і передати на Соловки пам’ятну табличку з нержавіючої сталі, як вдячність Петру Калнишевському від заснованої ним  Свято-Георгієвської громади.   Батюшка також передав братії Соловецького монастиря виготовлену петриківськими майстрами символіку Петриківського земляцтва, вперше виготовленні петриківськими майстрами три зразки церковних календарів.

В благоговіння на мандрівку батюшка вручив Сергію Івановичу мініатюрну копію місцевошанованану  ікону Божої Матері «Самарська» котру шанував і опікував в свій час Петро Калнишевський. Разом з цими подарунками і благословеннями петриківський батюшка Ніколай передав братії Соловецького монастиря уклін і прохання молитися про Божу допомогу у будівництві нового Свято-Покровського Собору, котрий буде центром історико-культурного та етнографічного розвитку Петриківського краю.

Сергій Іванович,маршрут якого до Північного полюсу цього разу лежатиме через Соловецький монастир, з вдячністю сприйняв звернення отця Ніколая і петриківської громадськості та твердо обіцяв виконати наказ-прохання петриківців.

У цьому змогли переконатися петриківські старшокласники та їх вчителі під час зустрічі з Сергієм Івановичем.

Він розповів про свої наукові інтереси (як історик вивчає міграціологію – науку про переселення народів, у першу чергу цікавиться готтами і слов’янами), з теплотою відгукається  про Петриківку, як батьківщини петриківського розпису («Ми з вами нащадки великого етносу, а наші найближчі прямі родичі – шотландці»), про те, чому і для чого здійснює свої подорожі, про зустрічі з цікавими людми (Володимиром Путіним, королем Марокко Хусейном ІІ, головним російським МНСником Сергієм Шойгу, відомими російськими акторами Наталією Гундарєвою, Олексієм Булдаковим,Сергієм Безруковим, пітерською і хабаровською братвою та багатьма іншими), про небезпечні епізоди, які траплялися в дорозі: зокрема про свій африканський полон у туарегів (виручив англійський торговець зброєю), про зіткнення з ведмедем-людоїдом та уссурійськими тиграми тощо.

Відповідаючи на запитання аудиторії, мандрівник багато часу приділив власній системі виживання в екстремальних ситуаціях у високих широтах та дав своїм юним слухачам багато слушних життєвих порад на різноманітні теми. Головні з них звелися до тези: «Цінуйте життя і самих себе, учіться завжди і постійно, не переступайте у досягненні мети через інших, умійте любити і прощати!»

Важко не погодитися з директором школи Мариною Сорокою, яка звертаючись до своїх вихованців, зауважила: «Про своє спілкування з Сергієм Івановичем Гордієнком ви з гордістю розказуватимете своїм дітям і, навіть онукам-правнукам !»

 

За матеріалами місцевої преси.



Просмотров: 1410 | Добавил: admin
 

СВЯТО-ПОКРОВСКИЙ СОБОР, ул. Красноармейская, 1, пгт. Петриковка, Петриковский район, Днепропетровская область,

тел. +3805634 2 4616, email: newbegin3@gmail.com